SMoto tiedottaa:
Moottoripyörien määräaikaiskatsastus ei ole aiheellinen
Kuljettajakoulutus, tieto ja muutoskatsastus ovat parempia toimenpiteitä
Moottoripyörien määräaikaiskatsastuksilla ei Suomessa saavuteta merkittäviä hyötyjä liikenneturvallisuus- ja ympäristötavoitteiden tai varkauksien estämisen ja verovalvonnan näkökulmasta. Pakollisen määräaikaiskatsastuksen sijaan pitää kehittää kuljettajakoulutusta, tiedonjakelua ja muutoskatsastusjärjestelmää niin, että ne tukevat paremmin sekä liikenneturvallisuutta että harrastustoimintaa yleisesti.
Katsastuspakko ei edistä liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamista
Tutkimusten mukaan moottoripyörän tekniset ominaisuudet ovat syynä tai osasyynä onnettomuuksiin hyvin harvoin. Moottoripyörien tekniset viat tai puutteet ovat helposti havaittavissa ja vaikuttavat pyörän hallittavuuteen niin, että ne yleensä korjataan ongelman ilmettyä. Tutkimusten mukaan kuljettajan ajotaidot ja liikennekäyttäytyminen selittävät pääosan moottoripyöräonnettomuuksista. Katsastaminen ei vaikuta kuljettajan liikennekäyttäytymiseen.
Katsastuspakko ei edistä ympäristötavoitteiden saavuttamista
Moottoripyörien osuus tieliikenteen päästöistä on päästölajista riippumatta korkeintaan muutama prosentti. Moottoripyörien käytönaikainen päästötaso ei olennaisesti muutu käyttöiän aikana. Moottoripyörien päästöjen määräaikaisella kontrolloimisella ei saavuteta merkittäviä hyötyjä.
Katsastuspakko ei ole vastaus ajoneuvon omistusoikeus-, identiteetti- ja verovalvontaan
Poliisi jo valvoo ajoneuvojen omaisuusrikoksia tehokkaasti. Moottoripyörien rakenteen muuttamista taas valvotaan muutoskatsastuksella, jonka yhteydessä toteutuu myös ajoneuvon identiteettiin liittyvä verovalvonta.
Katsastuspakko on vain tarpeeton tulonsiirto
SMOTOn kanta on, että moottoripyörien määräaikaiskatsastuksesta seuraa ainoastaan tulonsiirto harrastajilta katsastustoimelle. Väärin kohdennettuun uuteen sääntelyyn liittyvä tarpeeton byrokratia johtaa harrastuksen vähenemiseen, joka puolestaan vähentää moottoripyöräalan elinkeinojen liikevaihtoa, kannattavuutta ja työpaikkoja. MP -kerhojen harjoittama vapaaehtoinen kuljettajakoulutus on tehokas tapa parantaa moottoripyöräilyn turvallisuutta.
22.9.2012 oli Euroopanlaajuisen mielenilmaisun päivämäärä kun yritimme saada oman selkeän kantamme kuuluviin!
Moottoripyörien pakollinen katsastusdirektiivi
Smoto ry sai tänään nopealla aikataululla houkuteltua eduskuntatalon eteen karkeasti arvioiden yli kaksisataa motoristia osoittamaan mieltään moottoripyörien määräaikaiskatsastusta vastaan. Moottoripyöräilijät kuten ei myöskään MP-Argadia hyväksy moottoripyörien määräaikaiskatsastusta Suomeen. Ensi viikolla liikenne- ja viestintävaliokunta aloittaa asiantuntijoiden kuulemisen EU komission direktiiviehdotuksesta.
Moottoripyörien tekniset viat havaitaan helposti, koska ne vaikuttavat ajoon eri tavoin kuin autossa. Yksikään omaa terveyttään arvostava motoristi ei aja henkeään vaarantavalla viallisella moottoripyörällä. Motoristien suurin vaara liikenteessä on autoilija ja ajoittainen tilannetajun puuttuminen. Tutkimuksien mukaan tekniset viat onnettomuuksien syyhyn ovat harvinaisia.
Kesäkuussa rekisterissä olevia moottoripyöriä oli Suomessa 241 000. Vuosikatsastus tulisi kaikille uusille sekä yli kuusi vuotta vanhoille moottoripyörille. EU:ssa tämä tarkoittaisi yli 1,2 miljardin euron tulonsiirtoa motoristien taskusta kansallisille katsastusyrityksille. Ei siis ole ihme, että Brysselissä riittää lobbaajia jotta EU:n katsastusdirektiivi saataisiin aikaiseksi.
Yhdessä asiassa pärinä muuttuu. ABS-jarrujen pakollisuus uusin rekisteröitäviin pyöriin on mahdollista. Vastaavasti moottoripyörien rakentamiskieltoa motoristit eivät mitenkään voi hyväksyä.
Mika Niikko
MP-Arkadian (Eduskunnan moottoripyöräkerho) puheenjohtaja